040 88 99 18 - Zaupni telefon vsak delovni dan med 10. in 15.uro

Če ste si z eno od aplikacij blokirali dostop do tujih spletnih kazinojev in stavnic, vam ostanejo še domači ponudniki iger na srečo: igralnice, igralni saloni ter spletna portala Loterije Slovenije in Športne loterije. Vsekakor je smiselno, da si blokirate dostop tudi do vse naštete domače ponudbe iger na srečo. 

Kombinacija blokade hazarderskih vsebin na pametnih napravah in samoprepovedi igranja na domačem trgu iger na srečo lahko odigra pomembno vlogo požarnega zidu, ko pride do napadov želje po hazardiranju.

 

SAMOPREPOVED:

Možnost samoprepovedi uporabljajo igralci po vsem svetu in velja za enega najstarejših in najkoristnejših pripomočkov v boju z zasvojenostjo. Igralec si v igralnici za določeno obdobje izda samoprepoved vstopa v igralnico in igralnica jo mora upoštevati.

Mnogi igralci uporabijo samoprepoved tudi kot orodje preventive, ko zaslutijo, da gredo stvari predaleč.

Načeloma se da z enim samim aktom uveljaviti samoprepoved za področje vse Slovenije. Takšna samoprepoved velja za vso ponudbo iger na srečo, pri kateri poteka proces identifikacije igralca (salon, igralnica, spletna loterija, spletna stavnica).

 

Izvedba postopka uveljavitve samoprepovedi v igralnici ali salonu:

To storite s pisno izjavo in s tem aktom si onemogočite udeležbo pri igrah na srečo za obdobje najmanj šestih mesecev do največ treh let. Izjave v času trajanja samoprepovedi ni mogoče preklicati.

Družinskemu članu zaenkrat žal ne morete urediti samoprepovedi vi v njegovem imenu.

Obrazec za samoprepoved na portalu eDavki si lahko naložite tukaj. Če ta povezava slučajno ne deluje, si obrazec lahko naložite tudi iz našega serverja tukaj (pdf) ali tukaj (Word).

Obrazec izpolnite in ga odnesite do najbližje igralnice ali igralnega salona. Vaša izjava bo posredovana državnemu nadzornemu organu, ta pa jo bo takoj posredoval vsem prirediteljem iger na srečo na ozemlju Republike Slovenije.

 

Izvedba samoprepovedi preko spleta:

1. Najprej se prijavite v svoj uporabniški račun na Loteriji ali E-stavah, na ta način je preverjena vaša identiteta. 

2. Kliknite na to povezavo in poiščite poglavje Obrazci / izjava o samprepovedi /elektronska oddaja

3. Kliknite elektronska oddaja in sledite navodilom

Tudi na ta način uveljavite samprepoved za vse oblike hazardiranja v Sloveniji, pri katerih poteka proces identifikacije igralca.

 

 V zadnjih letih smo imeli v Sloveniji na dan 31.12. takšno število uveljavljenih samoprepovedi:

Leto Nove samoprepovedi Vse veljavne samoprepovedi
2023 3.151 4.433
2022 2.836 3.591
2021 1.432 2.975
2020 1.530 5.188
2019 2.291 5.637
2018 2.054 5.180

 

V povprečju se okoli 70 odstotkov vseh uveljavljenih samoprepovedi nanaša na slovenske državljane, 30 odstotkov pa na tuje. V letu 2022 se razmerje nekoliko spremenilo in je znašalo 66 proti 34 odstotkov. V letu 2023 pa se je spet okrog 70 odstotkov vseh uveljavljenih samoprepovedi nanašalo na slovenske državljane, 30 pa na tuje.

 

KAKO DOSEČI PREPOVED OBISKA ZA VAŠO BLIŽNJO OSEBO

Kot smo omenili že zgoraj, v Sloveniji prepovedi igranja ni možno uveljavljati za drugega. Nekatere države  omogočajo tudi to (Belgija), kar je smiselno, saj škoda povzročena z igranjem na srečo enega člana družine negativno vpliva na celotno družino.

Člani družine torej nimajo pravice zahtevati od prireditelja iger na srečo, da njihovemu članu družine izda prepoved igranja brez njegove izrecne privolitve.

Lahko si pomagate tako, da lastnikom igralnice ali igralnega salona napišete pismo in v njem natančno pojasnite obseg negativnih posledic hazardiranja družinskega člana na celotno družino. Predlagajte jim ukrep prepovedi obiska, ki ga igralnice in saloni sicer lahko izrečejo kadarkoli in komurkoli brez kakršnihkoli  pojasnil. Prireditelji posebnih iger na srečo so po zakonu dolžni igralce opazovati in problematičnim igralcem svetovati v zvezi z njihovo težavo.

S pismom boste dosegli to, da bo vaš družinski član odslej imel poseben status. Igralnica je z njegovim problematičnim igranjem seznanjena in ga mora opazovati. Upate lahko na to, da se bo igralnica (ali salon) zaradi lepše javne podobe odločila ravnati tako, kot ste ji svetovali, in bo osebi izdala prepoved obiska.