040 88 99 18 - Zaupni telefon vsak delovni dan med 10. in 15.uro

Igre na srečo imajo potencial za povzročanje resnih finančnih posledic za igralce in njihove družine, saj lahko privedejo do dolgov, revščine, družbene izolacije ter stresnih in anksioznih stanj. Zato je ključnega pomena, da si igralec, ki želi zmanjšati ali opustiti hazardiranje, sestavi svoj finančni načrt in si postavi cilje.

Finančni stres

Finančni stres je nadloga, s katero se občasno srečamo skoraj vsi. Pri igralcih na srečo je stres še bolj pogost spremljevalec, saj so za igranje na srečo značilne stalne izgube ter občasne velike izgube denarja. Ko za hazard zapravimo več denarja, kot si ga lahko privoščimo, nas obiščeta stres in tesnobnost, saj nas pomanjkanje denarja sili v razmišljanje o tem, ali bomo lahko in kako bomo plačali vse svoje račune in si zagotovili osnovne življenske potrebščine.

 

Pomen postavljanja finančnih ciljev

Postavljanje finančnih ciljev je ključno za dosego finančne stabilnosti, varnosti in blaginje. Gre za proces načrtovanja, pri katerem si posameznik ali družina določita svoje dolgoročne in kratkoročne finančne cilje ter nato izbereta strategije za dosego teh ciljev.

Da si cilje lahko zastavimo, moramo poznati svoje prihodke in odhodke, upoštevati moramo tudi časovno komponento in se zavedati, da vsega ne moremo dobiti takoj in zdaj. Zato je pomembno, da si cilje sestavimo čimbolj realistično in po prioritetah.

1. Nujni mesečni stroški: hrana, najemnina, plin, elektrika, manjši del dolga...

2. Občasni, a obvezni stroški: dodatno zdravstv. zavarovanje, avtomob. zavarovanje, popravila, menjava gum...

3. Oblikovanje fonda za nepričakovane izdatke

 

Finančni načrt

Finančni načrt je izjemno pomembno orodje za upravljanje osebnih financ. Pomaga nam razumeti, koliko denarja imamo na voljo, kako ga porabljamo in kako bi lahko izboljšali svoje finančno stanje. Finančni načrt vključuje načrte za odplačevanje dolgov, varčevanje za nujne primere, vlaganje v prihodnost in podobno. Brez tega orodja je težko slediti stroškom in zagotoviti, da so kriti vsi stroški, ki imajo prednost.

Poleg tega finančni načrt posamezniku omogoča, da pravočasno prepozna morebitne finančne težave in se nanje pripravi, namesto da se sooča z nepričakovanimi stroški in dolgovi. S finančnim načrtom si lahko zmanjšamo stres in tesnobo, ki sta povezana z denarjem, ter si zagotovimo finančno stabilnost in mirnejše življenje.

Finančni načrt igralcem na srečo pomaga prepoznati sprožilce želje po igranju, kot je denimo dostop do denarja, ter določiti strategije za obvladovanje teh sprožilcev. S tem lahko igralci bolje nadzorujejo svoje impulze in se izognejo hazardiranju, ki bi jim lahko povzročilo finančne in druge težave.

Da bi vam olajšali delo, smo za vas pripravili finančni načrt z več tabelami v programu Excel.

Datoteko si lahko na vaš računalnik naložite tukaj: Moj finačni načrt

 

finance1

finance2

finance3